9 Aralık Pazartesi 2024

Ahmet Gazi Camisi ve Ahi Bayram Türbesi

Eski Çine köyü merkezinde bulunan, Menteşeoğulları’ndan Gazi Ahmed Bey’in yaptırdığı cami ve arka avlusundaki Ahi Bayram (İbrahim) Türbesi 14. yy’dan kalma yapılardır. Ahmed Gazi Camii, yapıldığı döneminin en geniş kubbeli camisidir. Caminin mihrabı ile ahşap minberi süslemeleriyle görülmeye değerdir.

Ahmet Gazi Camisi

14. yüzyılda inşa edilen Ahmet Gazi Camii Aydın’ın bilinen en eski camisidir. Kendi dönemindeki en geniş kubbeye sahip olan caminin iç duvarları ise sade ve şaşadan uzaktır. Çine’nin artık Eskiçine ismiyle anılan mahallesinde yer alan caminin avlusunda Ahi Bayram Türbesi bulunur.  Bu yapının sahibi net olarak bilinmemekle birlikte Ahmet Gazi’nin kardeşi Ahi Bayram ya da İbrahim Efendi isimli bir kişi için inşa edildiği düşünülür. Caminin mihrabı ile ahşap minberi süslemeleriyle görülmeye değerdir.

Ahi Bayram (Ahi İbrahim) Türbesi

Çine Ahmet Gazi Camisi’nin güneydoğusunda, caminin avlusundadır. Bu türbenin Ahmet Gazi’nin kardeşi Ahi Bayram’ın ya da İbrahim Efendi isimli bir kişiye ait olduğu sanılmaktadır. XIV.yüzyılın ilk yarısına tarihlenen bu türbe eyvan tipi türbeler gurubundandır. 14. yüzyıl başında Menteşe Beyliği zamanında yapılmış olduğu tahmin edilen türbe dörtgen planlıdır. İki katlı olan türbe kubbe ile örtülüdür. Türbenin üç duvarında birer penceresi olup, alt yapının üstünü sekizgen bir kasnağın taşıdığı sekizgen piramit biçiminde bir külah örtmektedir. Türbede iri mermer bloklar ve bu dönemde çok az görülen tuğlalardan yararlanılmıştır. Bu tuğlalar biri yatay, diğeri dikey olmak üzere sıralanmıştır. Bu türbede Ahmet Gazi Camisinde olduğu gibi Bizans devrinden kalma devşirme parçalardan yararlanılmıştır.

Kuzey cephede yer alan, eyvan açıklığı, geniş yuvarlak kemerlidir. Türbe üzerinde, tuğlaların yan yana dik konulması ile meydana gelen kasnağın üzerinde ince bir sıra taş silmeyi takiben sekiz kenarın tepe noktasında birleşerek meydana getirdiği piramit çatı yer almaktadır. İç kısımda, geçişleri Türk üçgenleri ile sağlanan bir kubbe vardır. Zeminde, alt kısımda bulunan cenazeliği gören kare bir delik vardır. Bu aynı zamanda cenazeliğin havalandırılması amacıyla da yapılmış olmalıdır. Kuzeyde cenazeliğe inen merdivenler ve söveleri Bizans Dönemi işlemeli bloklarla yapılmış, cenazelik giriş kapısı yer alır.


KONUMA GİT

Bu içeriğe tepkin nedir?

İlginizi Çekebilir

Daha Fazla Yükle Yükleniyor...Başka gönderi bulunamadı.

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir