21 Kasım Perşembe 2024

Magnesia Antik Kenti

Magnesia Antik Kenti nerede diye sorarsanız, Aydın’ın Germencik ilçesi sınırlarında bulunan antik kent Ortaklar’a sadece 4 kilometre mesafede, Aydın’a ise 35 kilometre mesafede yer alıyor.

Aydın’ın Germencik ilçesi sınırlarında bulunan antik kent Ortaklar’a sadece 4 kilometre uzaklıkta, Aydın’a ise 35 kilometre mesafede uzaklıktadır.

Magnetler tarafından kurulmuş Magnesia Antik Kenti; Priene, Efes ve Tralleis üçgeni arasında stratejik ve ekonomik açıdan önemli bir konumu olan kent zamanımızdaki ününü biraz da tasarım ve uygulamalarıyla meşhur mimar Hermogenes’a borçlu.

Efsaneye göre Magnetler ana yurtları Thesselia’yı terk ederek Girit Adası’nda Magnesia adıyla bir kent kurarak kendilerine kehanet ile bildirilen beyaz karganın görünmesi için 80 yıl beklerler. Beyaz karganın görünmesinden sonra, Delphi’ye gönderdikleri heyetten ikinci bir kehanetle Leukippos’un liderliğinde Anadolu’da Thorax (Gümüş Dağı) eteklerine gideceklerini, ardından Manthios (Menderes) Nehri’nin denize döküldüğü yerden karaya çıkıp  Mandrolytia kentine ulaşacaklarını öğrenirler.

Magnetler’in lideri Leukippos burada Madrolytos’un kızı Leukophryene ile tanışacak, kız da aşkı uğruna kentin kapılarını düşmanlarına açacaktır. Leukophryene’in yardımı ile ele geçirilen Mandrolytia adının daha sonra Magnesia olarak değiştirildiği ve bu adı alma nedeninin kentin kurucuları Magnetler’den kaynaklandığı düşünülür.

KENTİN TARİHİ

Kent efsaneye göre Thessalia’dan gelen Magnetler tarafından kurulmuştur. Apollon’un kehaneti ve yol göstermesi üzerine Anadolu’ya gelen Magnetlerin kurdukları ilk Magnesia’nın yeri bilinmemektedir. Diodor, Menderes Nehrinin sürekli yatak değiştirip taşması sonucu meydana gelen salgın hastalıklar ve Pers tehlikesine karşı Atinalı Thibron’un kenti M.Ö. 400-399 taşıdığını yazmaktadır. Büyük bir olasılıkla Thibron yeni bir kent olmaktan çok, Magnesia kenti sakinlerini bugünkü Magnesia’nın eteklerinde Thorax (Gümüş) Dağı’nın eteklerinde Leukophyr’e getirmiş ve orada korumuş olmalıdır. Bu nedenle bugünkü Magnesia’ yı da daha sonraki bir dönemde kurulmuş saymak doğru olacaktır.

GEZİLECEK YERLER

Artemis Kutsal Alanı
Artemis Leukopheyene Tapınağı
Artemis Sunağı ve Kutsal Alanı
Latrina – Genel Tuvaletler
Kutsal Agora Propylonu
Kutsal Agora
Kriptoportikus
Zeus Tapınağı
Devlet Agorası ve Meclisler
Gymnasion & Hamam Birleşkesi
Stadyum
Çarşı Bazilikası
Odeion
Hypokaustlu Yapı
Çerkez Musa Camii & mezarlık
Şapel
Tiyatro
Athena Tapınağı
Themistokles Tümülüsü
Kent Surları
Nekropol

ZİYARETÇİ BİLGİLERİ

Yaz Dönemi: 09:00 – 19:00
Kış Dönemi: 08:30 – 17:30
Giriş Ücreti: 10 TL


KONUMA GİT

Bu içeriğe tepkin nedir?

İlginizi Çekebilir

Daha Fazla Yükle Yükleniyor...Başka gönderi bulunamadı.

Cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir