Sultanhisar İlçemizi Tanıyalım
Çileği, Kahraman Efeleri ve Antik Zarafetiyle Sultanhisar ilçemizi tanıyalım..!
Aydın’a 30 km uzaklıktadır. İlçe, doğal güzelliklerinin yanı sıra, antik kentleri ile ilgi görmektedir. Antik kentlere ilgi duyanlar, Sultanhisar’da aradıkları her şeyi bulabiliyorlar. M.Ö 3. yüzyıla uzanan ilçe tarihi, bugüne kadar çok iyi korunabilmiş, yapıları sebebiyle Sultanhisar gezilecek yerler arasında öne çıkıyor.
Sultanhisar, Antik Çağ’dan bu yana “Kral Yolu”, “İpek Yolu” ve “Ulu Yol” gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunan, benzersiz iklimi, tabiat varlıkları yanı sıra önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak hep önemini korumuş ilçemizdir.
Malgaç Baskınındaki destansı direnişi gerçekleştiren Millî Mücadele kahramanımız Yörük Ali Efe’nin çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği Sultanhisar, göğüs hastalıklarına iyi gelen havası, doğal köy pazarı, 1891 tarihli Çarşı Camisi, tarihi konakları, şehit anıtları ve mesire alanlarıyla cazibe kazanıyor.
Sultanhisar çileği aydın ilimizin en önemli ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İlçemizde üretilen çileğin ihracattaki payı %60 civarındadır.
Sultanhisar Antik dönemdeki Pelasg toprakları üzerinde kurulmuştur. Dünyanın önemli tören yerlerinden biri olan Nysa Antik Kenti, kent merkezine 3km. uzaklıkta olup, Sultanhisar Belediyesi’nin mücavir alanı içindedir. Kent içinden geçilerek Nysa Antik Kenti’nin tarihi M.Ö.3. yüzyıla uzanmaktadır.
Türkmenlerin (Horasanilerin) bu bölgeye gelişi 1200 yıllarına varmaktadır. Yöre 1270 – 1307 yılları arasında Menteşoğulları Beyliği’ne katılmıştır. Sultanhisar 1307 – 1390 yıllarında Aydınoğlu Beyliği, 1390 – 1922 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kalmıştır.
Sultanhisar, Aydınoğlu Beyliği’nin kurucusu Mehmet Bey’in kız kardeşi Nilüfer Sultan için yaptırdığı hisardan adını almaktadır. Bu ilçe Nilüfer Sultan’ın eseri olduğundan dolayı “Sultanhisar” olarak adlandırılmıştır.
Antik Çağ’dan bu yana “Kral Yolu”, “İpek Yolu”, “Ulu Yol” gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Sultanhisar, sahip olduğu benzersiz iklimi, tabiat varlıkları yanısıra önemli bir kültür ve sanat merkezi olarak hep önemini korumuş bulunmaktadır.
Milli Mücadele döneminde Kuva-yı Milliye’nin önemli direniş merkezlerinden birisi olmuştur. Yörük Ali Efe’nin Sultanhisar Kavaklı Köyü’den oluşu; milli mücadelede bu ilçenin önemini daha da vurgulamaktadır. Bu nedenle Sultanhisar, milli mücadele döneminde karanlık günler yaşamış, işgal kuvvetleri tarafından yakılıp yıkılmış, insanları derin acılar ve zulüm çekmiştir.
– Acharaka Antik Kenti
– Nysa Antik Kenti