Fuar ve Sergi Alanları
Bu ay, kümelenme faaliyetinin alt başlıklarından, pazarlama, yaygınlaştırma, akademik çalışmalar yapma, teknoloji transferi ve network gibi faaliyetleri amaçlayan, fuar ve kongre faaliyetlerinden bahsedeceğim.
Merhaba..
Bu ay, kümelenme faaliyetinin alt başlıklarından, pazarlama, yaygınlaştırma, akademik çalışmalar yapma, teknoloji transferi ve network gibi faaliyetleri amaçlayan, fuar ve kongre faaliyetlerinden bahsedeceğim. Özellikle de bölge işletmeleri için, önem arz eden fuar faaliyetlerine dikkat çekeceğim. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 2023 yılı fuar takvimine göre, bu yıl TR32 (Aydın, Denizli ve Muğla) Bölgesinde, 20 etkinlik gözükmektedir. Bunlardan Aydın’da 2, Denizli’de 7 ve Muğla’da 11 fuar planlandığı görülmektedir.
Bunlar; Aydın’da, Kuşadası “Kipa Çok Amaçlı Etkinlik Alanı” ve “Tariş Çok Amaçlı Kapalı Teşhir Salonları”nda, Denizli’de, “EGS Fuar ve Kongre Merkezi”, “Denizli Acıpayam Belediyesi Fuar Alanı” ve “EGS Park Kongre ve Fuar Merkezi”nde icra edilmektedir. Muğla’da da “Milas Tariş Fuar Alanı”, Marmaris Fuar ve Sergi Alanı”, Fethiye Fuar ve Sergi Alanı, “Herodot Kültür ve Fuar Merkezi” ve “Bodrum Heredot Kültür ve Sanat Merkezi”nde yapılabilmektedir.
Bu mekanlar, önem arz etmektedir, çünkü buralarda sektörel fuarlar düzenlenebilmektedir. Bu fuarlardan gerek stant açarak gerek ziyaret ederek ve gerekse de toplu buluşma ve seminerlere katılarak, faydalanılabilir. Ticari bağlantılar kurulabilir veya farklı bilgilere ulaşılarak fikirler oluşturulabilir. Buralara; akademisyenler, startup ve büyük ölçekli firma temsilcileri ile yatırımcılar da katılabilmektedir. İş dünyası için, çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Ülkemizde fuarlar iki türlü organize edilebilmektedir.
- Uluslararası Fuarlar
- Ulusal Fuarlar
TOBB istatistiklerine göre, 2022 yılında, Türkiye toplamında yapılan 413 fuar etkinliğinin, 3’ü Aydın’da, 8’i Denizli’de ve 11’i Muğla’da olmak üzere, %5,33 ile toplam 22 fuar etkinliği düzenlenmiştir. Bu durum fena gözükmemektedir. Tabi ki; tatil mekanlarına, yani turizm merkezlerine yakın olmak büyük avantaj sağlamaktadır. Fuar etkinlikleri, bölgesel ekonomiye katkı sağlayabilen bir husustur.
Fuarlara, ülke çapında 56.306 kişi katılırken, yine sırasıyla 310, 394 ve 537 kişi ile %2,20’le 1.241 kişi katılım göstermiştir. Bence bu katılımı arttırarak, cazip turizm faaliyetleri planlanabilir. Bölgemizde düzenlenen fuar etkinliğinin oranından katılım gösterenlerin oranı daha azdır. Katılımı arttırıcı faaliyetler planlanmalıdır.
Yabancı ülkeden ülke çapında 2.975 kişi katılırken, sırasıyla 0, 6 ve 20 kişi ile %0,87’le 26 kişi katılım sağlamıştır. Bu rakam, çok düşüktür. Yine, yabancı ülkeden yapılan katılımı arttıracak planlamalar yapılmalıdır. Çünkü, yurtdışı ziyaretlerinin artması, sadece turizm değil, mal ve hizmetlerin ihracatını da arttıracak bir husustur. Özellikle, turizm sektörü özelinde, destekleyici çalışmalar yapılma ihtiyacı görülmektedir. Doğrudan yabancı katılımcı sayısı ülke çapında 5.349 kişi ile sırasıyla 0, 0 ve 31 ile %0,58 yani 31 kişidir. Burada oranlar daha da düşmektedir. Üzerinde çalışılması gereken bir noktadır. İnsanlar sadece deniz ve tabiat için gelmez. İnsanlar aynı zamanda, iş için gelip, biraz güzel mekanlarda, güzel toplantı ve istirahatler de bulunmak için de gelir.
Evet, bu yazımızda, kümelenmeye konu olan bölge için, fuar ve kongre merkezlerini incelemeye alarak, farkındalık oluşturmaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda, kümelenme konusuna devam ederek, konu hakkında incelemeler yapacağız.
Bol Ar-Ge ve inovasyonlu günler dilerim..