Çine İlçemizi Tanıyalım

Çine Çayının efsanevi kıvrımları, dillere destan lezzetleri, memecik zeytini, şifalı suyu ve çok daha fazlası…

0 1.284

Aydın’a 37 km uzaklıktadır. Büyük Menderes havzasının güneyinde, ırmağın bir kolu olan Çine çayının suladığı yeşil alanlara bakan Madran dağının güneybatı eteklerinde kurulmuştur.

İlçeye adını veren, çevresi rengarenk zambaklarla süslü ve manzarası son derece etkileyici bu vadinin içinden akan günümüzde Çine Barajı içinde kalan Çine çayı, mitolojideki Marsyas efsanesine konu olmuştur.

Çine, Büyük Menderes Havzası’nın güneyinde, tarih boyunca uygarlıklara hayat vermiş Meander Irmağı’nın suladığı, Madran Dağı’nın güneybatısına kurulmuş yemyeşil bir ova içindeki Çine harika bir mola yeri.

Efsaneye göre, tanrıça Athena dere kenarında dolaşıp kaval çalarken sudaki görüntüsüne bakınca, kavalı üflemek için şişirdiği yanaklarıyla çok çirkin bir görünümde olduğunu fark edip, fırlatıp atmış kavalı. Onu bulan Marsyas zamanla öyle güzel çalmaya başlamış ki, ünü her yeri sarmış. Müzikte kendisini rakipsiz gören tanrı Apollon’a kafa tutar hale gelmiş. Kral Marsyas’ı yarışmaya davet etmiş, kral Midas’da hakem olmuş. Marsyas kavalı daha güel çalmasına rağmen yenik ilan edilmiş, ama kıskançlığını yenemeyen Apollon, Marsyas’ın derisini yüzdürmüş, Midas’ın kulaklarını eşekkulağına dönüştürmüş. Sonradan yaptığına pişman olup, Marsyas’ın bedenini ırmak haline getirmiş. Antik adıyla Marsyas, bugünkü adıyla Çine çayı böyle oluşmuş.

Çine, Alabanda ve Gerga gibi anti Karya kentlerinin bulunduğu eski ve önemli yerleşim yerlerinden biridir. Menteşeoğlularına ait Ahmet Gazi Camisi ve Ahi Bayram Türbesi görülmeye değer tarihi eserlerden bazılarıdır

Ne yenir, Ne içilir?

Çine köftesi meşhur, yemenizi öneririm. Çünkü: Çine köftesi: 1900’lü yıllardan bu yana yapılmaktadır. Yörede: 1930 yılında, ilk köfte dükkanı açılmıştır. Özellikle: Tahsin Işık tarafından yapılan köfteleri, mutlaka tatmanızı öneririm. Yapılan bu köftenin sırrının, sadece çok kısıtlı sayıda insan tarafından bilindiğini de, bilmelisiniz.

İlçenin önceki adı Kıroba idi. Eskiçine’nin önemini yitirmesinden sonra “Kıroba” isimli köyde gelişen yerleşim ve nüfusun Eskiçine’yi geçmesi sonucunda ismi Çine olarak değiştirilmiştir.

Bu güzel vadi ve içinden akan Çine Çayı mitolojideki Marsyas efsanesine konu olmuştur. Efsane şöyleir: Tanrıça Athena bu vadi içinden akan derenin kenarında dolaşıp kaval çalarken sudaki aksinde yanaklarının şişkin olduğunu görmüş. Aksini çirkin bulup fırlatıp atmış kavalı. Kavalı bulan Marsyas zamanla öyle güzel çalmaya başlamış ki, ünü her yeri sarmış. Müzikte kendisini rakipsiz gören Tanrı Apollon’a kafa tutar hale gelmiş. Apollon Marsyas’ı yarışmaya davet etmiş. Kral Midas da hakem olmuş. Marsyas kavalı daha güzel çalmasına rağmen yenik ilan edilmiş, ama kıskançlığını yenemeyen Apollon Marsyas’ın derisini yüzdürmüş, Midas’ın kulaklarını eşek kulağına dönüştürmüş. Ama sonradan yaptığına pişman olup Marsyas’ın bedenini ırmak haline getirmiş. İşte antik adıyla Marsyas, bugünkü adıyla Çine Çayı böyle oluşmuş.

İlçe verimli toprakları, doğal koşullarının elverişliliği ve ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle tarihi çok eskilere dayanır.

Kurtuluş Savaşı döneminde milis güçleri tarafından Büyük Menderes üzerindeki köprüler imha edildiğinden dolayı, Yunan işgaline uğramamış nadir Ege ilçelerinden biridir. Ve bu nedenle Çine ilçesinin Kurtuluş Günü yoktur.

– Topçam Barajı
– Çatak Göleti
– Akçaova Göleti
– Alabanda Antik Kenti
– Kuvay-ı Milliye Müzesi
– Ahmet Gazi Camii
– Ahi Bayram Türbesi


DAHA DETAYLI BİLGİ    KONUMA GİT


Kaynak Visit Aydın
Yorum Yapın