Bozdoğan İlçemizi Tanıyalım

Türkiye’nin 6 ay boyunca en çok güneş alan ilçesi olma özelliğine sahip, Mardan Dağı eteklerinde bulunan ilçe yeşil ve mavi tonlarının hayat bulduğu ilçemiz Bozdoğan’ı tanıyaım..!

0 1.264

Aydın’a 70 km uzaklıktadır. Madran Dağı’nın eteklerine kurulan Aydın’ın Bozdoğan ilçesi, Türkiye’nin 6 ay boyunca en çok güneş alan ilçesi olma özelliğine sahiptir. Bu ilçenin Madran Suyu, dünya çapında bir üne sahiptir. Bozdoğan, ziyaretçilerine günü birlik geziler için tarihi ve doğal güzellikler yönünden olanaklar sunmakta olan bir ilçedir.

Bozdoğan’ın eski bir yerleşin birimi olduğu, ilçenin idari sınırları içerisinde bulunan Yunan, Selçuk ve Osmanlı dönemine ait çeşitli kalıntı ve halen yaşayan eserlerden anlaşılmaktadır. Yapılan kazılarda Kavaklı köyü yakınlarında Arya Devleti’ne (Bergasa) ait bir yerleşimin, Yazıkent ve Koyuncular köyü civarında ise Neopolis şehrinin kalıntılarına rastlanmıştır.

Madran Baba Dağı’nın eteklerine kurulan Aydın’ın Bozdoğan ilçesi, Türkiye’nin 6 ay boyunca en çok güneş alan ilçesi olma özelliğine sahiptir. Bu ilçenin Madran Suyu, dünya çapında bir üne sahiptir. Bozdoğan, ziyaretçilerine günü birlik geziler için tarihi ve doğal güzellikler yönünden olanaklar sunmakta olan bir ilçedir.

Bozdoğan’ın yazılı olan tarihi, 13. yüzyılda başlar. Bu yıllarda Anadolu’nun bazı bölgelerini ele geçirmeye başlayan Selçuklu Boyları, 14. yüzyılda bölgeyi Bizanslılardan almışlar. Bozdoğan, Aydınoğulları Beyliği tarafından kasaba haline getirilmiş ve askerî amaçla geliştirilmiştir. Daha sonra Aydınoğulları Beyi İsa Bey’in Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Beyazıt’a itaatini bildirmesi üzerine Bozdoğan, 1390 yılında “beylikle” birlikte Osmanlı yönetimine bağlanmıştır.

Osmanlı döneminde, Tanzimat’tan sonra yapılan İdari düzenleme ile Bozdoğan, 1879 yılında kaza olmuştur. 1919 yılı bahar aylarında, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin elinde kalan son Anadolu toprakları da sömürgeci devletler tarafından işgale uğramıştı. Aydın çevresi, Yunan ve İtalyanlar tarafından kuşatılmıştı. 27 Mayıs 1919 tarihinde Aydın’ı işgal eden Yunan birlikleri, Umurlu, Sultanhisar, Köşk ve Atça’ya kadar ilerledi. 4 Haziran’da Nazilli işgal edildi. İlçemiz Bozdoğan ise ne Yunan ne de İtalyanlar tarafından işgal edilmedi. Ancak yörenin kendi özelliği olan zeybek geleneği ve efelik kurumu, düşman işgallerine karşı ilk direnişlerini göstererek, Kuvayi Milliye ruhunun çekirdeğini meydana getirmiştir. Yöremizin ünlü efeleri Yörük Ali ve Demirci Mehmet, işgale uğramamış Bozdoğan çevresini merkez olarak kullanmıştır. Kahraman efelerimiz, milis güçlerini toparlayarak çeşitli cephe ve bölgelerde ilk ulusal direnişi vermişlerdir.

– Arapapıştı Kanyonu
– Körteke Kalesi
– Piginda Antik Kenti
– Meryem Olukbaşı Türbesi
– Örtülü Köyü Sarnıcı
– Alhisar Şelalesi


DAHA DETAYLI BİLGİ    KONUMA GİT


Kaynak Visit Aydın
Yorum Yapın