Atı Alan Daha Üsküdar’ı Geçmedi
Bu ay, katılım sağladığım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 11. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon toplantısında ön plana çıkartılan kümelenme konusunu, başka açılardan ele almak istiyorum.
Merhaba…
Bu ay, katılım sağladığım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 11. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon toplantısında ön plana çıkartılan kümelenme konusunu, başka açılardan ele almak istiyorum.
Gerçekten bakanlığımız, sektörel gelişmelere önem veriyor. Aslında, bölge bölge sektörel kümelenmeler ile Türkiye’nin her bölgesinde, ön plana çıkan sektörlere göre, kümelenmeler oluşturulmak isteniyor. Şuan, bir evre daha geçiliyor.
Küçük sanayi siteleri, büyük sanayi siteleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, teknoloji geliştirme bölgeleri, ihtisas teknoloji geliştirme bölgeleri ve uzun süredir Marmara’da ve Ankara’da yoğunlaşan bölgesel kümelenmeler, şimdi bütün Türkiye’ye yayılması hedefleniyor. Çünkü bakanlığımız, Ar-Ge ve tasarım proje sayılarının yeterli sayıya ulaştığının farkında. Artık bölgesel kümelenmeler içerisinde, sektörel yoğunlaşmalar ile bütün Türkiye’ye yayılmış, fikri ve sınai hak başvurusu yapan, yurtdışı ve yurtiçi pazar analizleri olumlu olan, alt startuplar oluşturmaya elverişli Ar-Ge ve tasarım projeleri hedeflemektedirler.
Ben konuşmalardan bunu anladım. Tüm bu cümleleri kullanmışken, koordinasyon toplantısında en önemli gördüğüm, üç hususu sıralamak istiyorum (“11.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı”, 2023).
- TGB uygulama yönetmeliğinde bahsedilen, bölgesel kümelenmelerin oluşturulmasının önemi,
- “Türkiye Yüzyılı” hedefleri ile uyumlu Ar-Ge ve tasarım projelerinin ön plana çıkarılması,
- 1000.000TL üzerinde kazancı olan firmaların, %2 Girişim Sermayesi Yatırım Fonu uygulamalarıdır.
Evet, biz bu vizyonun neresindeyiz?
İşte önemli olan nokta bu. Tabi ki durmuyoruz. Güzel gelişmeler var, ancak bir lansman ile duyurulması daha doğru olur. İsim vermeden şöyle diyebilirim; bu toplantıda bazı paydaşlar güzel sözler nakletti. Hemen hazırlıklara başladık. Önümüzdeki dönemde umut ediyorum ki, 20 firmadan oluşan bir kümelenme organizasyonunu oluşturacağız. Bu organizasyondaki firmalar, nitelikli Ar-Ge ve tasarım projeleri yürüten firmalar olacak. Ancak katkı sunmak isteyen herkese kapılar açık.
Yeter ki, bölgemizde ekonomik büyüme sağlayabilecek, sektörel bir kümelenme yaratabilelim. İlk olarak, TÜBİTAK projesi ile başlayan bu süreç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğine müteakip, Avrupa Birliği fonları ile desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu planlar, tek başına yapılabilecek hayaller değildir. Tüm paydaşların, az veya çok katkıları ile başarılacaktır. Şahsen, ben bu konuda ısrarcıyım. Memleketim burası, bavulumu alıp kaçamam. Ya bu memleketi ekonomik olarak kalkındıracağız, yada bu memleketi ekonomik olarak kalkındıracağız.
Bu hayaller, destekler çok güçlü olursa hızlı olur, destekler çok hızlı olmazsa, uzun bir süreci kapsar. Ha bu arada, atı alan Üsküdar’ı geçer. Dedik ya, biz buraların çocuğuyuz, debelenmeye devam ederiz, ancak pes etmeyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 4. çağrı metnini yayınladı malum. Şuan doktora tezim olarak benimde çalışma konum. Çağrıya göre, 20 firma istenmektedir. Şuan kümelenme çalışması kapsamında 21 Ar-Ge ve tasarım firması ile irtibata geçildi. Olumlu geri dönüşler yaşanmakta ancak daha yapılması gereken çok husus var. Örnek bir kümelenme organizasyonu ile de protokol aşaması devam ediyor.
Evet, bu yazımızda, kümelenmeye konu olan bölgede, ekonomik büyüme için, kümelenme destek programının önemini vurguladık. Bir sonraki yazımızda, kümelenme konusuna devam ederek, konu hakkında incelemeler yapacağız.
Bol Ar-Ge ve inovasyonlu günler dileyerek sevgiyle kalın.
Kaynakça:11.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı. (2023). Koordinasyon Toplantısı