Ar-ge Ve Tasarım Firmalarının Kümelenmesi
Merhaba. Bu yazımıza Türkiye İnovasyon Hareketi’nin kurucusu D. Ferhat Demir’in (2022) bir sözüyle başlamak istiyorum.
Merhaba.
Bu yazımıza Türkiye İnovasyon Hareketi’nin kurucusu D. Ferhat Demir’in (2022) bir sözüyle başlamak istiyorum. “Rekabetin sırrı, kümelenmelerdir (clusters).” Evet gerçekten de yapılan pek çok araştırma bu fikri desteklemektedir. Çünkü belli bir konuda yoğunlaşmak, o konuda pek çok rakibe göre öne çıkmak anlamına gelmektedir. Bu hafta teknoparklar konusuna girecektim. Teknoparklar da bir kümelenmedir. Ar-Ge ve tasarım firmalarının yoğunlaştığı, maliyetlerin azaltıldığı, kamu destekleri ile sürdürülebilirliğinin sağlandığı ve özellikle sektörlerin birbirine destek olduğu çok özel kümelenmelerdir. Öyle ki, bu kümelenme sayesinde, buradaki girişimciler; vergisel ve sosyal güvenlik avantajları ile desteklerden yararlanabilmektedirler. Pek çok sektörün bir araya gelmesi ve yönetici şirketin organizasyonları ile networkler kurulabilmektedir. TÜBİTAK, KOSGEB, AB ve Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlardan %100’lere varan hibe desteklerinden yararlanılabilmektedir. Proje yazmayı bilmeyen girişimciler için, özel proje yazma eğitimleri ve mentorluk hizmetleri ile proje faaliyetlerine girilebilmektedir. Teknoparkların uluslararası ofis ve işbirlikleri ile yurtdışına daha kolay ulaşılabilmektedir. Fuar ve benzeri organizasyonlarda bir teknopark şirketi olarak, güvenilirliği daha yüksek seviyelere ulaşabilmektedir. Girişimcilerin nasıl bir organizasyon yapısına ihtiyacı olduğu hakkında, teknoparklarda danışmanlık hizmetleri verilebilmektedir. Ar-Ge ve tasarım firmalarının kümelenmesi sebebiyle belli bilgi ve beceri seviyesinin üstünde bir çevre içerisinde, bilgi ve hizmet alışverişi yapılabilmektedir. Üniversite – sanayi işbirliğinin önemli bir kümelenmesi olması sebebiyle, üniversite imkanlarından yaralanma olanakları artmaktadır. TR32 bölgesinde 3 teknopark bulunmaktadır.
Bunlar;
Aydın ili için; ADÜ Teknokent A.Ş. (http://www.aduteknokent.com/),
Denizli ili için; Pamukkale Teknokent A.Ş. (https://www.pauteknokent.com.tr/),
Muğla ili için: Muğla Teknopark A.Ş. (https://www.muglateknopark.com.tr/)’dir.
Girişimci için, en uygun olan teknoparka başvuru yapılabilir. Teknoparklara çok çeşitli şekillerde başvuru yapılabilir. Örneğin yeni mezunsunuz veya öğrencisiniz. Hayatınızda hiç işletme kurmadınız. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız, teknoparkların ön kuluçka merkezlerine başvuru yapabilirsiniz. Burada, yani ön kuluçka merkezlerinde hem çalışmalarınızı olgunlaştırabilirsiniz hem de ticari bir işletmenin riskine girmeden ekosistemi tanıyabilirsiniz. Sonrasında, TÜBİTAK 1512 kapsamında şirket kurabilir veya bölgedeki bir şirket bünyesine projeniz ile dahil olabilirsiniz. Hatta, ön kuluçka merkezindeki diğer girişimciler ile ortak çalışma yaparak, güç birliği ile bir proje çalışması yapılabilir. Başka bir başvuru şeklide, şirket kurmaya hazır olanlar için; direk kuluçka merkezine başvuru yapmaktır. Burada da kira ve personel desteklerinden yararlanarak, kobiler için sıkıntılı ilk beş yılın problemsiz atlatılması sağlanabilir. Diğer başvuru ise; kurulu bir şirketin bölgeye merkezini taşıması veya şubesini açarak, teknopark imkanlarından yararlanmasıdır.
Evet, bu yazımızda, kümelenme konusunu daha da açarak, özellikle Ar-Ge ve tasarım firmalarının kümelenmesi hususunu tartışmaya açtık. Bir sonraki yazımızda, kümelenme konusuna devam ederek, sektörel incelemeler yapacağız. Bol Ar-Ge ve inovasyonlu günler dilerim.
Yasin DANYAL
TGB Uzmanı
yasindanyal@gmail.com
linkedin.com/in/yasin-danyal-05829863
Kaynakça
Demir, D. F. (2022, Ağustos 24). Yayınla | Akış. LinkedIn. https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6968097576868790272/