Adnan Menderes Üniversitesi ile Gurur Duyalım
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir Aydıncity gazetesine özel açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir Aydıncity gazetesine özel açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar.
Size 2019 18 Ocak’ında rektör olarak atandığımda üniversitemizin durumundan bahsedeyim. Üniversite hastanemizin yani Tıp Fakültemizin 200 milyon TL üzerinde borcu vardı. O gün bütün medikal firmaları bize mesafeli durup malzeme vermekten imtina ediyordu. Bugün bize malzeme verebilmek için sıraya giriyorlar. Borcu kapattık üzerine de 60 milyon TL paramız var. Malzemesini verdi, ürün teslimini yaptı parasını nakit olarak alçağını biliyor firmalar ve bu anlamda tıp fakültemizin bir sıkıntısı kalmadı.
Türkiye Cumhuriyet sınırları içerisinde olup geçen sürede bilimsel olarak 44 sıra yukarıya çıkan tek üniversiteyiz. 67. sıradaydık TÜBİTAK TR dizilim sırlamasında. Bunu TÜBİTAK verileri ile söylüyorum.
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen TR Dizin Ulusal Yayın Sıralamasında tüm üniversiteler arasında 23. sırada yer aldık. Yine tüm üniversiteler arasında en çok atıf alan 24. üniversite, TÜBİTAK projeleri sıralamasında ise 25. üniversite oldu. TÜBİTAK 1001 projeleri sıralamasında Türkiye’de 15. olduk. 5 yıllık Teknoparklar kurulumu sıralamasında Türkiye’de 2. olduk.
Bilimsel olarak bu kadar yükseldik. Sosyal aktiviteler konusunda 21 Türkiye rekoru kırarak 52 altın madalya ile birlikte Türkiye’de en yüksek madalya alan üniversiteler arasında 1. Sıradayız. Polonya’da düzenlenen dünya üniversiteler arası futbol turnuvasında Türkiye’yi temsilen katılan ve favori takım olarak da gösterilen ADÜ futbol takımı. Spor bilimleri değil dikkatinizi çekerim. Üniversitedeki tüm öğrenciler içerisinden seçilmiş futbol takımı olarak söylüyorum. Futbolda Türkiye birincisi olduk. Atletizm de Türkiye birincisi olduk. Basketbolda Türkiye üçüncüsü olduk. Daha geçen gün yakın dövüş sporlarında bir dünya birinciliği, iki dünya ikinciliği, bir dünya üçüncülüğü elde ettik.
ÜNİVERSİTEDE YEMEK ÖĞRENCİLERE ÜÇ LİRA
Bugün geldiğimiz noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığının ek bütçesi ve kendi öz kaynaklarımız ile yemek fiyatlarında artış yapmayıp üç liraya Türkiye’de yemek veren tek üniversite biziz. Bakın yemek fiyatları üç liradan başlıyor tam 120 liraya kadar öğle yemeği veren üniversiteler var. Dikkatinizi çekerim üniversitemizdeki huzur ve sükunete. Üniversitemizde kutuplaşma, kamplaşma, kavga, eylem, protesto yok. Öğretim üyelerimizdeki bilimsel çalışmalara dikkat edelim. Bir kalemde 97 tane Doktor Öğretim Üyesi eski unvanı ile Yardımcı Doçent kadrosu verdik. Belki on yıldır üç tane kadro verilen Fen- Edebiyat Fakültesi ki bu yıl ismini de değiştirdik. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine 23 doktor öğretim üyesi kadrosu verdik.
Bekleyen, doktorası bitmiş, kendine küsmüş bileme küsmüş hiçbir öğretim üyesini kendi bünyemizde barındırmıyoruz. Çok yakın bir tarihte tıp fakültesini hariç tutarak Dr. Öğretim üyesi, Doçent ve Profesör kadrolarına istinaden yaklaşık 100’e yakın doktoru yeni tıp fakültesi hastanemizde de istihdam edeceğiz. Dışarıdan alımlar yapacağız. Fiziki yapılanmadan tutun, iç dinamizme kadar üniversite bir re jenerasyon yaşadı. Yeniledi. Kendini yeniledi. Sürekli büyüyen gelişen, teknoloji ve bilimsel gelişmeleri takip eden kendi sürekli ileriye doğru atan bir marka haline geldi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi denildiğinde bunun en tipik ifadesini söylüyorum öğrenciler Z kuşağı dediğimiz öğrenciler üniversitemizi çok yakından takip ederler. Hoca başına düşen öğrenci sayısı, hocalarımızın yayınladığı yabancı dildeki makaleler. Bunlara bakarak tercihte bulunan öğrenciler var ki biz bugün Karacasu’dan Didim’e kadar doluluk oranımız yüzde yüze yakındır.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ FAKÜLTESİNİN YERİ ZİRAAT FAKÜLTESİDİR
Sadece bir tek fakülte bizim standardımızı değiştirdi. O da kuruluşu yanlışlıkla mühendislik fakültesi içerisine yerleştirilmiş olan Gıda Mühendisliği. Burada 6 öğretim üyemiz var. 6 öğretim üyemizin 4’ü Ziraat Mühendisidir. Sizin yeriniz Ziraat Fakültesidir çünkü orada bizim gıda bölümümüz var. Gıda bölümünün içerisinde milyonlarca lira yatırım yapılmış laboratuvarlarımız var. Gıda Mühendisliğinin çalışma yeri ziraat fakültesi dememize rağmen orada bulunan bazı art niyetli insanlar buradan gitmemek için ellerinden gelen gayreti sarf ettiler ama öğrenciler bunu çok iyi biliyorlar. Bu durum bizim doluluk oranımızın yüzde 99,80 olmasına yol açtı. Normalde bütün fakülte ve meslek yüksekokullarımız dolu, ilan edilen kontenjan 12.036, bu kontenjanlara yerleşen öğrenci sayısı 12.012. Bir tek Gıda Mühendisliği Bölümü. Gıda mühendisliği bölümümüzün de hiçbir çıktısı yok. ADÜ Gıda Mühendisliğinde üretilmiştir diye bir ürünümüz yok. Ama ziraat fakültemizde 40’a yakın ürünümüz var. Peyniri, tereyağı, yoğurdu, reçeli, turşusu. Peki gıda mühendisliği ne üretiyor? Hiçbir şey üretmiyor. Biz de diyoruz ki ziraat fakültesi içerisindeki gıda bölümüne git, başına geç, ADÜ gıda markasında hazırladığımız ürünlerimiz oluştur, katma değerli olarak başta Aydın halkına, kar amacı gütmediğimiz için ekonomiye de bir katkın olsun.
ADÜ’nün geldiği çizgi resmi kurumlar tarafından, TÜBİTAK verileri ile konuşuyorum, bölgesinin en ciddi üniversitesi olduğunu ortaya koymuştur.
ADÜ SİVİL SENATOSU TÜRKİYE’DE İLKTİR
Üniversite dediğimiz; Aydın ili var ki üniversite de buraya kurulsun. Yani üniversite Aydın burada olduğu için burada. Üniversite önce iline, sonra bölgesine, ülkesine ve dünya bilimine hizmet etmekle yükümlüdür. Evet halkla üniversitenin bütünleşme sıkıntısı Aydın’da mevcuttur. Fakat göreve geldiğim andan itibaren sivil senato dediğimiz bir yapıya geçtik. Türkiye’de ilktir bu. Sivil senato çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarından, akil insanlardan, ilde sözü dinlenen iş insanları, muhtar derneklerine kadar hatta gazeteciler cemiyeti başkanlarına kadar oluşturduğumuz bir sivil senato bu. Biz şu sorulara cevap arıyoruz. Aydın’da neler oluyor bitiyor? Aydın’ın öncelikleri nelerdir? Aydın‘ın neye ihtiyacı var, ki üniversite bu yönelik proje üretsin. Biz bu sorulara alıyoruz sivil senatörlerden. Üniversitede neler oluyor bitiyor? Dünyadaki son bilimsel gelişmeler nelerdir? Ülkemizi bekleyen herhangi bir kriz, enfeksiyon, pandemi süreci var mıdır? Varsa bununla ilgili halkımızın yapması gereken neler vardır halkı nasıl bilinçlendirebiliriz, önlemlerimiz nelerdir gibi oluşturabileceğimiz bir sivil senatomuz var. Örnek olarak üniversitenin bir fakülteye ihtiyacı var mıdır? Aydın’ın bir hukuk fakültesine ihtiyacı var mıdır? Varsa bu hukuk fakültesi nerde açılmalıdır? Bunun sorularını alabileceğimiz bir danışma kurludur sivil senato. Biz bu soruların cevaplarını tartışıyoruz. Ve oradan çıkan sonuç bize bir ön kanaat oluşturuyor. Biz bunu resmi senatomuza taşıyoruz. Resmi senatoda devletimizin ilgili birimlerine gönderilecek bir rapor haline geliyor. Bunun anlamı şu; Kent ile üniversitenin bütünleşmesini sağlıyor. Üniversitenin kente olan saygısını ifade ediyor. Bir köprü oluşturuyoruz. Bazen göremediğimiz, duyamadığımız şehir tarafından çok önemsenen, üniversite tarafından çok küçük sezinlenen bir problemi bir araya getirerek bununla alakalı çözüm kümeleri oluşturuyoruz. Keşke son sivil senatomuza katılsaydınız. Mesela; Öğrencilerimize verilen yemekle ilgili sivil senatomuzdan gelen sese kulak vermek istedim ve Türkiye’de öğrenciler en ucuz yemek veren üniversiteyiz. Sizce bu fiyat devam mı etmeli, artmalı mı yoksa aşağıya mı çekelim diye dinleyeyim istedim. Bunu bir iş insanı, bir esnaf, bir STK temsilcisinden dinledik ve ortak kanaatin şu olduğunu algıladık. Bu fiyatla devam etmeli. Öğrencilerin ailelerine daha az yük olmaları için bu bir ara yöntemdir, öğrenciyi üniversiteye sıkı bir şekilde bağlamaktadır şeklinde ortak bir kanaat çıktı ve sivil senatodan çıkan bu karar göre yemek ücretlerini artırmama kararı aldık.
ORHAN GENCEBAY TÜRK MÜZİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURDUK
Aydın’da ikincil büyük sorunlardan biri. Sürekli konuşuruz ama bu konuda bir şey yapılmamış şimdiye kadar. Jeotermal konusu. Kulaktan duyma mı, dedikodu şeklinde mi jeotermalin zararını tartışacağız yoksa jeotermalle ilgili bir araştırma uygulama merkezi açarak onun sonuçlarını halkla paylaşarak mı? Biz bir jeotermal araştırma uygulama merkezi açtık. Bu uygulama araştırma merkezindeki araştırma sonuçlarını aldıktan sonra halkımız duyuracağız. Jeotermal bize yararlı mıdır, zararlı mıdır, yenilenebilir bir enerji midir? bununla ilgili çalışmaları bu boyuta taşıma imkanı verecek. Ya da incir ile ilgili. Bir vatandaşımız dedi ki “Biz incirin de zeytinin de merkeziyiz. Bununla ilgili üniversite nasıl daha fazla katma değer oluşturulmasına destek olabilir.”. Evet incir araştırma merkezi var ama kendi üniversitemizde incir ile ilgili araştırma ve uygulama merkezi kurduk. Zeytin ile ilgili uygulama ve araştırma merkezi kurduk. Üniversite olarak Türkiye’de olmayan bir şeyi yaptık. Orhan Gencebay Türk Müziği uygulama ve Araştırma merkezi kurduk. Adı sadece Orhan Gencebay ile ilgili değil dikkatinizi çekerim. Adını biz başka bir şey de koyabilirdik. Efeler Türk Müziğini araştırma ve uygulama merkezi de koyabilirdik. Geçen gün bunu Orhan Gencebay ile bu sohbeti yaparken bunu da söyledim. Yıllardır Tayyip Bey’e de bahsettiğim böyle bir araştırma ve uygulama merkezi kurduğunuz için teşekkür ederim dedi. Orhan Gencebay gelecek nasip olursa ve bu uygulama ve araştırma merkezimizi birlikte açacağız.
ÇOK ÖNEMLİ BİR ARAŞTIRMA LABORATUVARI HİZMETE GİRDİ
Size çok spesifik bir bilgi daha vereyim. Şu anda dünyada covitten sonra bir başka hastalık daha böyle uç vermeye başladı. Bunun da görüldüğü yerlerden biri de Yunanistan. Orada görülen bir hastalık var. Bu hastalıkla ile ilgili bu hastalığa ara konakçılık yapan sivri sinekler. Mesela dünyada ikinci Türkiye’de hiç kurulmamış bir laboratuvar kurduk. Bu hastalık ülkemize gelirse eğer, gelmesine engel olmak, gelirse de neler yapabileceğimiz ile ilgili Fen Fakültesinde dev bir laboratuvar kurduk. Bu laboratuvarın resmi açılışı için üniversitemizin akademik yıl açılışının için devlet büyüklerimizi bekliyoruz. Onlar geldiğinde bu açılışı da yapacağız. Bu söylediği çok önemli bir şey. Dünyada ikinci, Türkiye’de ilk kurulan bir laboratuvar. Hatta şu anda araştırmacılarımızı bölgelere gönderdik. Hangi sivri sinek türünün bu hastalığa ara konakçılık yaptığını, bu hastalığı buluşmasında neyin faktör olduğunu, eğer bu hastalık yarın Türkiye’ye görülme ihtimali olursa, nerde, nasıl durdurabiliriz noktasında çalışmalar yapıyoruz.
BİR ÜLKENİN GÜCÜNÜ EKONOMİSİ, BİR ÜNİVERSİTENİN GÜCÜNÜ BİLİMSELLİĞİ BELİRLER
Size bir örnek vermek isterim. Dünya, Avrupa, olimpiyat şampiyonalarında hep belirli ülkelerin şampiyon olduğunu görüyoruz. Ya Amerika olur, ya Rusya olur ya Çin olur. Dikkat ettiyseniz ortak payda ne? Ekonomik olarak çok güçlüler. Bir ülkenin gücünü ekonomi belirler. Bir üniversitenin gücünü bilimselliği belirler. Biz bilimsel olarak yukarıya çıktıkça artık sosyal aktiviteler ve diğer alanlarda da gücümüzü yavaş yavaş hissettirmeye başladık. Bu şuna benzer. Karnı aç olan insan saçına jöle sürmez. Doyarsanız, karnınız toksa siz jöle sürersiniz. Biz diyoruz ki konservatuvardaki bir evladımız bir konser verdi ve dünyanın en prestijli bir belgesini ona takdim ettiler. Şimdi bazıları şöyle bir şey diyebilirler. Hocam biz bunu istemiyoruz. Bilimsel bir şey istiyoruz. Biz bilimselliğimizi o kadar yukarı çıkarmışız ki artık dünyada söz sahibi olunan alanlarda da biz varız diyoruz. Bu neyi ortaya çıkarır. Şu anda spordaki bu kadar yüksek başarı bilimsel erkini zirveye taşımış şimdi de spor ve diğer alanlarda da kendini ispat etmeye çalışan bir üniversite var olduğunu. Onun için bunları çok önemsiyorum. Basketbol denilince akla gelen üç üniversite var. Bizim profesyonel ligde Aydın olarak oynayan bir takımımız yok. Böyle bir alt yapı da yok. Ama dikkatinizi çekerim. Basketbol da Türkiye üçüncüsü, futbolda da Türkiye birincisi olduk. Bizim burada Süper lig takımı yok. Bizim şampiyonluk maçımız Aydın Üniversitesi ile oldu. Bize hiç şans vermiyorlardı.
VETERİNER FAKÜLTEMİZ DÜNYA SIRALAMASINDA BU HİÇ KONUŞULMUYOR!
Aydın Adnan Menderes üniversitesi bilimselliği ile kampüsü ile, ili ile aklınıza ne gelirse her alanda biz de varız diyebilecek nitelikte o derece karizmatik bir üniversite. Dünyada ilk beş yüz sıralamasına giren iki tane üniversite var. Herkes bunu konuşur. Size çok ilginç bir şey söyleyeyim. Dünyada 154. Olan bir fakültemiz var. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi. Neden bu konuşulmuyor? Çok merak ediyorum. Doluluk oranımıza bakın. Bunu lütfen mukayese edelim. Tercih sonrasında açıklanan kazananların ilan edildiği dönemde kontenjanlarımızın doluluk oranı Yüzde 99.80; bu oran kaç devlet üniversitesinde var. Hangi üniversitede yemek üç lira. Hangi üniversitede bu kadar huzurlu, sükunetli bir öğrenci topluluğu var. 82 öğrenci topluluğumuz. Var. Öğretim üyelerimiz arasında ha kez. Diş hekimliği Fakültemiz Uluslararası Sağlık Turizmi sertifikasına sahip tek üniversite fakültesi. Bu müthiş bir şey. Diş hekimliği fakültesinde anestezi yaparak cerrahi operasyon yapan Türkiye’deki tek fakülte. Üniversitelerde yok böyle bir birim. Biz neden bunları görmüyoruz.
Bir mutfak ve gastronomi bölümümüz var. Hocaları ‘Dünya Şampiyonu’. Bunlar kaleme alınmalı, duyurulmalı. Sürekli sansasyonel haberler ile üniversiteyi kötülemek…Amacımız ne? Amacımız bu karalamaya çalışan zihniyetler ne yapmaya çalışırsa çalışsın, üniversitemizin çizgisi var ilerlemek, yol öyküsü var devam ettirmek. Biz kendimizi Aydın’a, ülkemize, bayrağımıza, ezanımıza adamış, gerçekten milliyetçi muhafazakar çizgide bir insanım. Bu noktadan bakarak, ayrım yapmadan ama hesabını da sorarak. 97 kadro verildi fakat ülkemiz için, devletimiz için Aydınımız için proje üretecekseniz size bu kadrolar verildi sözünü aldık. Şu anda projeler hazırlanıyor. Seneye izleyin üniversitemizi. Hayretler içerisinde kalacaksınız. 5 proje ile biz Türkiye’de 15 . oluyorsak, bu kadar proje ile nasıl oluruz?
Merhum başvekilimiz Adnan Menderes’in adını taşıyan üniversitemizin Rektörü olmaktan gurur duyuyorum. Öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz, çalışanlarımız Aydınlılar üniversitemiz ile gurur duysun. Bu gururu hep birlikte duyalım ve üniversitemizi daha ileriye taşıyalım.